Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod juni en september 2017

Nieuwe cursus: historisch beton - donderdag 7 september 2017

 • De restauratiesector krijgt steeds meer te maken met jonge monumenten met betonschade. Het restaureren van beton is een specialisme en gaat verder dan alleen het aansmeren van een schadeplaats. Hoe kan duurzaam betonherstel zowel vanuit constructief oogpunt, als cultuurhistorische waarden plaatsvinden? In een nieuwe cursusdag wordt hier uitgebreid op ingegaan. Kijk op onze website voor meer informatie!

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij een van onze docenten aan u voor:
Hans van den Hondel is werkzaam als bedrijfsleider bij Vogel BV in Zwijndrecht. Hij heeft aan de TU Delft Civiele Techniek gestudeerd, waarbij hij zich heeft gespecialiseerd in beton. Zijn expertise en ervaring liggen op het vlak van betonreparatie, schadepreventie en kathodische bescherming van staal in beton- en metselwerk, zowel in de reguliere bouw als bij monumenten.

Hans van den Hondel verzorgt op 7 september 2017, samen met Hans Nooren, de nieuwe cursus Herstel van historisch beton.

Cursussen in juni 2017

 • 1, 7 en 16 juni 2017: Begeleiding Uitvoering Restauraties 2
  Locatie: Amersfoort
  Tijdens deze 3-daagse cursus worden de balangrijkste thema's binnen de restauratie dieper uitgewerkt. Op het programma staan: bestekken, constructies, dakbedekkingen en de afwerking (zowel binnen als buiten) van een monument. Deze cursus is inmiddels van start gegaan. U kunt zich weer inschrijven voor de volgende editie op 7, 14 en 24 november 2017 (meer info).
 • 20 juni 2017: Masterclass Kozijnen, ramen, deuren en luiken
  Locatie: Arnhem

  Een op de praktijk gerichte cursusdag, waarin het maken en herstellen van buiten- en binnenramen, deuren, deurkozijnen en luiken aan bod komen. Ook worden de gebruikte houtsoorten besproken. Omdat er voldoende aanmeldingen zijn gaat de cursus zeker door. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (meer info).
 • 22 juni 2017: Toepassen van kwaliteitsnormen in de monumentenzorg
  Locatie: Arnhem

  Kwaliteit bij de uitvoering van restauratiewerk is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze dag wordt praktisch ingegaan op de beoordelings- en uitvoeringsrichtlijnen die, binnen de stichting ERM, door vele betrokken partijen in de monumentenzorg zijn ontwikkeld. Omdat er voldoende aanmeldingen zijn gaat de cursus zeker door. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar(meer info).
 • 29 juni 2017: Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie
  Locatie: Amersfoort

  Een interactieve cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Stichting Hout Research, waarin onder meer het herkennen van houtsoorten, gebreken, zaagwijzen en toepassingsmogelijkheden worden doorgenomen. Omdat er voldoende aanmeldingen zijn gaat de cursus zeker door. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar (meer info).

Cursussen in september 2017

 • 5 september 2017: Stutten en stempelen van monumenten MIDDAGWORKSHOP
  Locatie: Amsterdam
  De stut- en stempelfase van het bouwwerk, is vaak de meest kritische fase van de constructieve ingreep. Vooral bij kwetsbare oude bouwwerken! Breng uw kennis op het gebied van stutten en stempelen op peil tijdens deze interactieve middagworkshop. Naast een theoretische uitleg, worden projecten bezocht voor praktische uitleg (meer info).
 • 7 september 2017: Herstel van historisch beton
  Locatie: Amersfoort

  De restauratiesector krijgt steeds meer te maken met jonge monumenten met betonschade. Het restaureren van beton is een specialisme en gaat verder dan alleen het aansmeren van een schadeplaats. Tijdens deze nieuwe cursusdag komt duurzaam betonherstel aan bod, zowel vanuit constructief oogpunt, als cultuurhistorische waarden kan plaatsvinden (meer info).
 • 12 september 2017: Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie
  Locatie: Arnhem

  Een interactieve cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Stichting Hout Research, die wordt gegeven door docenten René Klaassen en Joop Jansen (meer info).
 • 19 en 26 september + 3 en 10 oktober 2017: Begeleiding Uitvoering Restauraties 1
  Locatie: Amersfoort

  Een stevige introductiecursus voor bouwkundigen, die betrokken zijn bij de beoordeling en begeleiding van onderhoud en restauratie van monumenten. De meest belangrijke thema's binnen de restauratie komen aan bod (meer info).
 • 28 en 29 september 2017 Kleurhistorisch onderzoek
  Locatie: Amersfoort en Amsterdam

  Twee cursusdagen waarin theorie en praktijk volop worden gecombineerd. Een cursist over deze cursus: Inspirerende cursus, geweldig leuk. Goede combi van theorie en zelf kleuronderzoek doen (meer info).

Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze. Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.