Nationaal Restauratie Centrum (logo)Erfgoed Leiden schenkt studieobjecten

In de kennismakingscursus ‘Kleurhistorisch Onderzoek’ worden oude deuren gebruikt als studieobject. De cursisten maken kleurtrapjes om zelf te ervaren hoe de verschillende verflagen onderzocht kunnen worden. Oud-cursist Pieter Jan de Vos, werkzaam bij Erfgoed Leiden, benaderde ons recent met een mooi aanbod. Na een herinventarisatie van het bouwhistorisch depot van Erfgoed Leiden werd een goede bestemming gezocht voor 10 prachtige deuren. De vraag was of wij interesse hadden voor deze deuren. En natuurlijk hadden we dat! De deuren zijn tijdens de cursus op 1 en 2 juni jl. direct ingezet. De cursus wordt ook weer gegeven op 12 en 13 oktober a.s. Vanaf deze plaats danken wij Erfgoed Leiden van harte voor de schenking van deze mooie studie-objecten.


De deuren uit de collectie historische bouwfragmenten van Erfgoed Leiden worden onderzocht tijdens de cursus 'Kleurhistorisch onderzoek – een kennismaking'

Even voorstellen: docenten Peter Voshart en Janneke van der Stok

Peter Voshart houdt zich sinds 1985 met alles bezig wat te maken heeft met verfsystemen binnen en buiten, speciale decoratieve schildertechnieken en bladgoud. Hij is eigenaar van Linova in Zutphen en Kolner Vergolderprodukte GMBH in Dresden en gastdocent bij diverse schildersopleidingen in Nederland en België. Hij verzorgt samen met Wilfred Mengerink op 28 juni a.s. de cursusdag Onderhoudsschilderwerk.

Janneke van der Stok is specialist bouwmaterialen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Ze studeerde materiaalkunde aan de Technische Universiteit Delft en bekwaamt zich nu in glas in gebouwen en moderne bouwmaterialen. Ze houdt zich bezig met kennisdeling, advies en analytisch onderzoek. Daarnaast staat ze ook nog met één been in de wereld van archeologisch metaal. Zij verzorgt binnen de 4-daagse cursus Begeleiding Uitvoering Restauraties 2 een dagdeel over glas.

Cursussen juni 2023

 • 20 juni 2023: Schadebeelden bij monumenten - workshopmiddag - VOL
  Locatie: Amersfoort - Onderwerp: Schade door isolerende maatregelen 
  Meer info en aanmelden
 • 28 juni 2023: Onderhoudsschilderwerk 
  Locatie: Amersfoort
  Meer info en aanmelden

Cursussen juli 2023

 • 27 juni, 4 en 11 juli 2023: Herkennen van Bouwstijlen - VOL
  Locatie: Leiden, Utrecht, Amsterdam
  Meer info en aanmelden

CURSUSSEN sEPTEMBER 2023

 • 12, 19, 26 september en 3 oktober 2012: Begeleiding Uitvoering Restauraties 1 - VOL
  Locatie: Amersfoort 
  Meer info en aanmelden
 • 12, 19 en 26 september 2023: Herkennen van Bouwstijlen 
  Locatie: Leiden, Utrecht, Amsterdam
  Meer info en aanmelden
 • 13 september 2023: Schadebeelden bij monumenten - workshopmiddag
  Locatie: Amersfoort - Onderwerp Natuursteen en IJzerwerk
  Meer info en aanmelden

CURSUSSEN OKTOBER 2023

CURSUSSEN NOVEMBER 2023

CURSUSSEN DECEMBER 2023

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.