Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

De toepassing van digitale meet- en scantechnieken op restauratieprojecten

Digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en laten hun sporen na in de bouwsector. Het inmeten van gebouwen, terreinen, e.d. kan een stuk preciezer en gedetailleerder. Dat betekent echter niet dat het inzetten van digitale meet- en scantechnieken voor elk (bouw-/)restauratieproject de juiste keuze is. Jeroen Pelser, directeur van PelserHartman, kent alle ins en outs wat betreft het inzetten van digitale meet- en scantechnieken op bouwprojecten en maakt ons wegwijs.

Koplopers digitale technieken

PelserHartman richt zich op het 3D inmeten, modelleren en monitoren van gebouwen en terreinen en daarbij maken ze gebruik van digitale meetsystemen. Het bedrijf heeft de opkomst van digitale technieken vanaf de start meegemaakt en ondertussen is er veel ervaring opgedaan met het gebruik ervan. PelserHartman houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en draagt daarnaast ook een steentje bij aan de kennisdeling over het onderwerp. Het bedrijf is een waar kenniscentrum op het gebied van digitale meet- en scantechnieken en wij vinden het fijn dat Jeroen heeft meegewerkt aan de ontwikkeling van de NRC-cursus Digitale meet- en scantechnieken.

Jeroen Pelser

Inzetten van digitale meet- en scantechnieken

De NRC-cursus is er onder andere op gericht dat de cursisten de digitale technieken, mogelijkheden en methodieken herkennen en vervolgens zelf kunnen beslissen of het op hun specifieke project(onderdeel) toepasbaar is. “In de restauratiebranche merk je dat mensen graag de digitale ontwikkelingen willen toepassen op restauratieprojecten. Echter, dat is niet altijd nodig of de juiste keuze. Vaak zeggen wij dan ook eerlijk dat ze ons helemaal niet moeten inschakelen”, zegt Jeroen met een lach en dat men door de bomen het bos niet meer ziet, snapt hij wel. “Scannen is echt een containerbegrip geworden. Het lijkt haast of het één en hetzelfde kunstje is. Je hebt scannen met lasers, met infrarood, met fotogrammetrie, mobile scanning, scanning op de micron, alles heet scannen. ” De keuze of het inzetten van digitale meet- en scantechnieken (en welke dan?) de juiste is, wordt inzichtelijk gemaakt tijdens de cursus. Enkele belangrijke vragen om te ondervinden of deze digitale technieken nuttig zijn: ‘wat gaat er precies gebeuren en wat is de informatiebehoefte?’. De vraag naar een goede 2D onderlegger komt nog steeds het meest voor in de restauratiebranche. Dit is van essentieel belang voor een restauratiearchitect en als het gaat om monumenten, dan is dat vaak lastig om zo’n onderlegger met de hand te tekenen. De 2D tekening of een ortho-foto is vaak zeer waardevol bij het karteren.

Blokkentekeningen gemaakt met 3D scan

Invloedrijke factoren

Ook belangrijke factoren bij het al dan niet kiezen voor digitale meet- en scantechnieken zijn het budget en de manier waarop de mensen werken. Het type software dat wordt gebruikt, is van belang en bepaalt vaak het soort digitaal bestand. Het komt voor dat op restauratie- en bouwprojecten met papieren tekeningen wordt gewerkt. Dat is geen slechte manier van werken, maar wel een groot verschil met de digitale variant. Het werken met digitale modellen vergt behoorlijk wat aanpassingen in de workflow. Er moet een afweging worden gemaakt tussen de voordelen van de nieuwe methodiek en de impact van het veranderproces dat gepaard gaat met de omschakeling.

 
Het duurt nog even, maar op 9 december a.s. vindt de NRC-cursus Digitale meet- en scantechnieken plaats. Deze cursus geeft meer inzicht in het gebruik van digitale technieken op restauratieprojecten. Ook leer je welke meet- en scantechnieken er bestaan en hoe je de grote hoeveelheid data kunt verwerken. Meer informatie vind je op de website. De inschrijvingen zijn al open. Wacht niet te lang, want vol=vol.