Cursuslocatie:
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort

Blog

Contact:
Post- en bezoekadres:
Klooster Onze Lieve Vrouw Ter Eem
Daam Fockemalaan 22
(brievenbus 24)
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 - 208 7878
info@restauratiecentrum.nl

Algemene voorwaarden

Aandacht voor smeedwerk

De twee introductiecursussen BUR 1 en BUR 2 zijn al jaren heel populair. In het nieuwe jaar wordt de BUR 2 cursus uitgebreid en gaat, net als de BUR 1-cursus, 4 dagen beslaan. Tijdens de extra cursusdag zullen twee onderwerpen worden behandeld, die in bijna elke restauratie voorkomen; glas en smeedwerk. In deze nieuwsbrief stellen we docent Addy Kon voor, die de cursisten zal introduceren in smeedwerk. In een volgende nieuwsbrief vertellen we wat meer over de lesinhoud en docent van het onderwerp glas.


Klaas Boeder en Agnes van Alphen van NRC bezoeken Addy Kon bij Smederij Meerkerk

Klaas Boeder en Agnes van Alphen van het NRC bezochten Addy Kon bij zijn bedrijf, Smederij Meerkerk, om de inhoud van de nieuwe cursusochtend door te spreken. Addy is sinds 1980 werkzaam in de restauratiesector en gespecialiseerd in de restauratie van metaalwerk aan jonge monumenten en de restauratie en productie van smeedwerk. Zijn ERM-gecertificeerde bedrijf is momenteel aan veel verschillende projecten bezig, zoals het maken van replica’s van verdwenen smeedwerk-onderdelen en het restaureren van hang- en sluitwerk en hijsbeveiliging voor het monumentale pakhuis Santos in Rotterdam.

Addy is niet alleen directeur van de smederij en belast met zaken als klantcontacten en planning. Hij is zelf ook gediplomeerd smid en werkt zo’n 50% van zijn tijd samen met zijn 14 medewerkers op de werkvloer mee aan allerlei projecten. Het bedrijf zorgt daarnaast voor eigen instroom van nieuwe vakmensen door regelmatig jonge BBL-leerlingen van de opleiding Constructiewerker-Lasser van het technisch vakcollege ‘het Gilde’ uit Gorinchem een leer-werkplek te bieden. De jonge talenten worden goed begeleid door Addy en zijn medewerkers. Als het klikt en het smeedvak de leerlingen aanspreekt, zijn ze welkom om na hun opleiding te blijven.


Addy Kon bij een stoomspuit uit 1910 die door vrijwilligers van de Stichting Stoomspuit Gorinchem, in de hal van Smederij Meerkerk wordt onderhouden.

Bij een rondleiding door de smederij springt een stoomspuit uit 1910 in het oog. Smederij Meerkerk blijkt hoofdsponsor van de Stichting Stoomspuit Gorinchem te zijn. In de hal zijn vrijwilligers van deze stichting vaak bezig met de stoomspuit, daar waar nodig ondersteund door medewerkers van de smederij. De stoomspuit is geregeld te zien tijdens het stoomevenement ‘Dordt in stoom’ in Dordrecht.

In de NRC-cursus zal Addy uitleg geven over smeedwerk in diverse type monumenten. Waar kom je smeedwerk tegen en hoe herken je het? Welke problemen zie je vaak en hoe kun je smeedwerk herstellen en afwerken? In één ochtend verkrijgt de cursist basiskennis, die belangrijk is bij de beoordeling en begeleiding van restauratieprojecten.

De cursus Begeleiding Uitvoering Restauratie 2 wordt gegeven op de woensdagen 31 mei, 7, 14 en 21 juni 2023. Aanmelden voor de cursus kan via de website: www.restauratiecentrum.nl.


Addy Kon toont het sober gerestaureerde hek van landgoed Beverweerd