Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod september en oktober 2017

Nieuwe cursus: historisch beton - donderdag 7 september 2017

 • De restauratiesector krijgt steeds meer te maken met jonge monumenten met betonschade. Het restaureren van beton is een specialisme en gaat verder dan alleen het aansmeren van een schadeplaats. Hoe kan duurzaam betonherstel zowel vanuit constructief oogpunt, als cultuurhistorische waarden plaatsvinden? In een nieuwe cursusdag wordt hier uitgebreid op ingegaan. Kijk op onze website voor meer informatie!


  Foto: Zonnestraal, Hilversum

Raam en deur

Vakblad 'Raam en deur' nam een kijkje bij een NRC-praktijktraining. Lees het enthousiaste verslag, dat verscheen in nr. 3 - 2017 van dit blad onder de titel 'Restaureren is soms vooral afblijven'.

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:
Michiel van Hunen werkt als materiaaldeskundige en programmaleider 'Restauratiekwaliteit' bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Hij heeft materiaalkunde gestudeerd aan de TU Delft en draagt kennis over en adviseert op het gebied van ijzer, metalen, corrosie, baksteen, beton, mortels en reinigen en conserveringstechnieken.

Michiel van Hunen verzorgt op 7 september 2017, samen met Hans van den Hondel en Hans Nooren, de nieuwe cursus Herstel van historisch beton.

Cursussen in september 2017

 • 5 september 2017: Stutten en stempelen van monumenten MIDDAGWORKSHOP
  Locatie: Amsterdam
  De stut- en stempelfase van het bouwwerk is vaak de meest kritische fase van de constructieve ingreep. Vooral bij kwetsbare oude bouwwerken! Breng uw kennis op het gebied van stutten en stempelen op peil tijdens deze interactieve middagworkshop. Naast een theoretische uitleg, worden projecten bezocht voor praktische uitleg (meer info).
 • 7 september 2017: Herstel van historisch beton
  Locatie: Amersfoort

  De restauratiesector krijgt steeds meer te maken met jonge monumenten met betonschade. Het restaureren van beton is een specialisme en gaat verder dan alleen het aansmeren van een schadeplaats. Tijdens deze nieuwe cursusdag komt duurzaam betonherstel aan bod, zowel vanuit constructief oogpunt, als cultuurhistorische waarden kan plaatsvinden (meer info).
 • 12 september 2017: Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie
  Locatie: Arnhem

  Een interactieve cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Stichting Hout Research, die wordt gegeven door docenten René Klaassen en Joop Jansen (meer info).
 • 19 en 26 september + 3 en 10 oktober 2017: Begeleiding Uitvoering Restauraties 1
  Locatie: Amersfoort

  Een stevige introductiecursus voor bouwkundigen, die betrokken zijn bij de beoordeling en begeleiding van onderhoud en restauratie van monumenten. De meest belangrijke thema's binnen de restauratie komen aan bod (meer info).
 • 28 en 29 september 2017 Kleurhistorisch onderzoek
  Locatie: Amersfoort en Amsterdam

  Twee cursusdagen waarin theorie en praktijk volop worden gecombineerd. Een cursist over deze cursus: 'Inspirerende cursus, geweldig leuk. Goede combi van theorie en zelf kleuronderzoek doen' (meer info).

Cursussen in oktober 2017

 • 5 oktober 2017: Masterclass Restauratiemetselwerk
  Locatie: Amersfoort

  Een verdiepingscursus voor ervaren metselaars, voegers, uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs en toezichthouders. Reactie van een cursist: Veel kennis opgedaan! Het contact met mede-cursisten, professionals uit verschillende richtingen was ook zeer stimulerend' (meer info).
 • 12 oktober 2017: Beglazing in monumenten
  Locatie: Amersfoort
  In samenwerking met de RCE is een cursus ontwikkeld voor restauratieprofessionals, die met regelmaat te maken krijgen met glas in monumenten. Met de verworven kennis kijkt u met meer verstand van glas, naar een monumentaal gebouw en stelt u de juiste vragen (meer info).
 • 20 en 27 oktober + 3 november 2017: Herkennen van Bouwstijlen
  Locatie: Amersfoort en Amsterdam

  Tijdens drie interactieve cursusdagen leidt docent Ernest Kurpershoek u letterlijk en figuurlijk door de eeuwen. Een cursist over deze drie dagen: 'Veel geleerd, goede balans tussen klassikaal les en architectuurwandelingen. Leuk en afwisselend' (meer info).
 • 31 oktober 2017: Onderhoudsschilderwerk
  Locatie: Arnhem

  Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor achterstallig onderhoud. In deze cursus wordt onder meer uitgelegd hoe problemen kunnen worden voorkomen door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk (meer info).

Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze. Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.