Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod in september 2016

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij een van onze docenten aan u voor:
Lilia Fopma werkt ruimt 20 jaar als zelfstandig professional in (jonge) monumentale ijzerwerken. Na het behalen van het diploma vakbekwaamheid specialiseerde zij zich in de combinatie restaureren/conserveren en in de oppervlaktebehandeling schooperen. Ze houdt zich bezig met uitvoering, advies, begeleiding en doceert aan diverse opleidingen.

Lilian Fopma verzorgt, samen met Addy Kon, op dinsdag 11 oktober 2016 de cursus Restauratie van IJzerwerk.

Cursussen in oktober 2016

 • 6 oktober 2016: Interieurbehoud van monumenten
  Locatie: Amsterdam

  Behoud van monumentale interieurs gaat niet vanzelf, gelukkig komt er steeds meer aandacht voor maatregelen om waardevolle interieurs te beschermen. Docent Harrie Schuit (RCE) weet hier op levendige wijze veel over te vertellen (meer info).
 • 11 oktober 2016: Restauratie van ijzerwerk
  Locatie: Amsterdam

  Twee docenten uit de praktijk, Lilian Fopma en Addy Kon, bieden in deze basiscursus volop info over materiaal, techniek en kwaliteitsnormen rondom staal, giet- en smeedijzer in (jonge) monumenten (meer info).

Cursussen in november 2016

 • 3 november 2016: Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie
  Locatie: Arnhem
  Een interactieve cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Stichting Hout Research, die wordt gegeven door docenten Rene Klaassen en Joop Jansen. (meer info)
 • 8 november 2016: Stutten en stempelen van monumenten
  Locatie: Amsterdam
  Het stut- en stempelwerk is vaak de meest kritische fase in een bouwproces. Het is dus zaak dat alle partijen hun kennis op dit vlak goed op peil hebben. Na uitleg in de ochtend volgt een bezoek aan projecten in de middag. (meer info)
 • 10 november 2016: Masterclass Restauratiemetselwerk
  Locatie: Arnhem

  Een verdiepingscursus voor ervaren metselaars, voegers, uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs en toezichthouders. Reactie van een cursist: "Veel kennis opgedaan! Het contact met mede-cursisten, professionals uit verschillende richtingen was ook zeer stimulerend". (meer info)
 • 15 november 2016: Onderhoudsschilderwerk
  Locatie: Amsterdam
  Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor achterstallig onderhoud. In deze nieuwe cursus wordt onder meer uitgelegd hoe problemen kunnen worden voorkomen door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk. (meer info)
 • 17 en 24 november + 1 december 2016: Begeleiding Uitvoering Restauraties 2
  Locatie: Amsterdam
  Tijdens deze 3-daagse cursus worden de meest belangrijke thema's binnen de restauratie dieper uitgewerkt. Op het programma staan: bestekken, constructies, dakbedekkingen en de afwerking (zowel binnen als buiten) van een monument. (meer info)
 • 22 november 2016: Duurzame monumentenzorg - Energiebesparing in monumenten (nog 6 plaatsen beschikbaar)
  Locatie: Amsterdam
  Opmerking van een cursist: Nuttige informatie over de mogelijkheden voor verlaging van energieverbruik en bouwfysische verbetering van een monument. Vier docenten nemen u deze dag interactief mee door de vele nieuwe ontwikkelingen in dit jonge vakgebied. (meer info)
 • 16, 23 en 30 november 2016: Smeedwerk in de restauratie voor ervaren smeden
  Locatie: Nieuwegein en Amersfoort
  In deze 3-daagse cursus, ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Gilde van Kunst- en Siersmeden en de Stichting Zink, wordt de vaktechnisch vaardige smid uitgebreid geinformeerd over de wereld van de monumentenzorg en over restauratiesmeedwerk. (meer info)

  Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze.
  Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl
Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.