Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod najaar 2018

Nieuwe cursus over verduurzaming van monumenten voor vaklieden

Naast de cursus Duurzame monumentenzorg, die al enkele jaren loopt bij het NRC, komt in 2019 een tweede cursus over dit thema op het programma. De bestaande cursus is bestemd voor medewerkers van overheden, adviseurs en kaderpersoneel van bouwbedrijven. De nieuwe cursus richt zich op vaklieden, die werkzaam zijn in de dagelijkse bouwpraktijk. Want het is belangrijk dat niet alleen de planmakers, maar ook de vakmensen goed van alle mogelijkheden op de hoogte zijn. Zo kunnen ook zij een waardevolle bijdrage leveren aan de verduurzaming van monumentale gebouwen. De nieuwe 3-daagse cursus komt in het voorjaar van 2019 op het programma.

Pinakel in NRC-cursuszaal

De nieuwste aanwinst van onze studiecollectie is een pinakel van het Sint-Pieters en Bloklands gasthuis in Amersfoort. Hoog boven op het dak van dit monumentale pand staan diverse zinken pinakels. In de jaren ’90 zijn ze allemaal vervangen door de Monumentenwacht, die bij een controle ontdekte dat ze in een slechte staat verkeerden. De gemeente Amersfoort heeft daar toen op stel en sprong budget voor vrijgemaakt. Een van de oude pinakels belandde destijds bij Gert Jan Luijendijk, oud-directeur van de monumentenwacht en oud-lid van onze Raad van Advies. Nu Luijendijk met pensioen is, heeft hij de pinakel aan het NRC geschonken. NRC-docent Joop Jansen, die destijds betrokken was bij de vervanging van de pinakels, heeft er een mooie sokkel voor gemaakt met een sierlijk, bij de pinakel passend, motief in het hout. De pinakel is te zien in onze cursuszaal.

Even voorstellen

Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:

Stefan Katier is eigenaar van Kabu BV in Hilvarenbeek. Zijn expertise ligt op het vlak van specificeren, aanbesteden en contracteren van de meest uiteenlopende werken. Vanuit zijn ruime ervaring met Stabu-bestekken is hij betrokken bij het opstellen van het nieuwe restauratiebestek.

Stefan Katier verzorgt, samen met Volker Vlaming, de cursus 'Toepassen van het restauratiebestek' op donderdag 8 november 2018 in Amersfoort.

Cursussen in oktober 2018

  • 31 oktober, 7 en 14 november 2018: Herkennen van bouwstijlen
    Locatie: Amsterdam
    (nog 2 plaatsen)
    Meer info en aanmelden.

Cursussen in november 2018

Cursussen in december 2018

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.