Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod in november en december 2016

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij een van onze docenten aan u voor:
Joop Jansen is als bouwkundig projectcoordinator werkzaam bij Delfgou Architecten en monumentenadvies. Dit bureau is gespecialiseerd in het begeleiden van restauraties van monumenten. Hiervoor heeft hij onder meer bij de Monumentenwacht gewerkt. Ook is hij docent bij de MBO-opleiding Professional Resauratie en is hij auditor voor verschillende restauratie-disciplines.

Joop Jansen verzorgt, samen met Rene Klaassen, op 3 november 2016 in Arnhem de Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie.

Topexcursie binnen de BUR-1 cursus

 • De 4-daagse cursus Begeleiding Uitvoering Restauraties 1 (BUR-1) vormt een goede basis voor erfgoedprofessionals, die betrokken zijn bij de beoordeling en begeleiding van restauratieprojecten. Op 22 september jl. vond de 3e cursusdag plaats. Op deze dag werden enkele projecten bezocht. Dit maal werd ingezoomd op de restauratie/herbestemming van een middeleeuws pand in de binnenstad van Amersfoort. Hier vormt 0-op de meter het uitgangspunt. Vervolgens kwam het recent gerestaureerde Belgenmonument, eveneens in Amersfoort, aan bod. De middag werd uitgetrokken voor een bezoek aan de Cuneratoren in Rhenen. Een topproject waar verschillende restauratiedisciplines te zien zijn.
Uitleg van Flip van de Burgt over de restauratie van de panden aan de Krommestraat 32-34 in Amersfoort.

Cursussen in november 2016

 • 3 november 2016: Masterclass Houtsoorten en toepassing in de restauratie
  Locatie: Arnhem
  Een interactieve cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging Timmerwerk Restauratie en de Stichting Hout Research, die wordt gegeven door docenten Rene Klaassen en Joop Jansen. (meer info)
 • 8 november 2016: Stutten en stempelen van monumenten
  Locatie: Amsterdam
  Het stut- en stempelwerk is vaak de meest kritische fase in een bouwproces. Het is dus zaak dat alle partijen hun kennis op dit vlak goed op peil hebben. Na uitleg in de ochtend volgt een bezoek aan projecten in de middag. (meer info)
 • 10 november 2016: Masterclass Restauratiemetselwerk
  Locatie: Arnhem

  Een verdiepingscursus voor ervaren metselaars, voegers, uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs en toezichthouders. Reactie van een cursist: "Veel kennis opgedaan! Het contact met mede-cursisten, professionals uit verschillende richtingen was ook zeer stimulerend". (meer info)
 • 15 november 2016: Onderhoudsschilderwerk
  Locatie: Amsterdam
  Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor achterstallig onderhoud. In deze nieuwe cursus wordt onder meer uitgelegd hoe problemen kunnen worden voorkomen door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk. (meer info)
 • 17 en 24 november + 1 december 2016: Begeleiding Uitvoering Restauraties 2
  Locatie: Amsterdam
  Tijdens deze 3-daagse cursus worden de meest belangrijke thema's binnen de restauratie dieper uitgewerkt. Op het programma staan: bestekken, constructies, dakbedekkingen en de afwerking (zowel binnen als buiten) van een monument. (meer info)
 • 22 november 2016: Duurzame monumentenzorg - Energiebesparing in monumenten (nog 6 plaatsen beschikbaar)
  Locatie: Amsterdam
  Opmerking van een cursist: Nuttige informatie over de mogelijkheden voor verlaging van energieverbruik en bouwfysische verbetering van een monument. Vier docenten nemen u deze dag interactief mee door de vele nieuwe ontwikkelingen in dit jonge vakgebied. (meer info)
 • 16, 23 en 30 november 2016: Smeedwerk in de restauratie voor ervaren smeden
  Locatie: Nieuwegein en Amersfoort
  In deze 3-daagse cursus, ontwikkeld in samenwerking met het Nederlands Gilde van Kunst- en Siersmeden en de Stichting Zink, wordt de vaktechnisch vaardige smid uitgebreid geinformeerd over de wereld van de monumentenzorg en over restauratiesmeedwerk. (meer info)

Cursussen in december 2016

 • 25 november, 2 en 9 december 2016: Herkennen van Bouwstijlen
  Locatie: Amsterdam

  Tijdens 3 interactieve cursusdagen leidt docent Ernest Kurpershoek u letterlijk en figuurlijk door de eeuwen. Een cursist over deze drie dagen: "Veel geleerd, goede balans tussen klassikaal les en architectuurwandelingen in historisch Amsterdam. Leuk en afwisselend". (meer info)

Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze. Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.