Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod in  mei en juni

Krassen, krassen, krassen

 • Op 21 en 22 april jl. werd er weer volop gekrast tijdens de 2-daagse cursus Kleurhistorisch onderzoek. Onder leiding van docent Bert Jonker werden overigens niet alleen kleurtrapjes gemaakt, ook kreeg de groep theorieles en uitleg in enkele panden tijdens een excursie in de binnenstad van Amsterdam.

  Foto: De cursisten krijgen de scalpels uitgereikt, waarmee het kleuronderzoek geoefend gaat worden.

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:
Daniël Spee is natuursteenspecialist bij Meesters In, in Ameide (voorheen Steenhouwerij Zederik genoemd). Hij heeft een bouwkundige achtergrond en volgde tevens de opleiding Bouwhistorie, restauratie en monumentenzorg aan de Hogeschool in Utrecht. Hij was verantwoordelijk voor het natuursteenwerk aan projecten als het Rijksmuseum in Amsterdam en de Lebuïneskerk in Deventer.

Daniël verzorgt op 2 juni 2016, samen met John van den Heuvel, de cursus Natuursteen in monumenten. Deze cursusdag vindt plaats in Ameide bij Meesters In.

NRC ook te vinden op de social media

 • Wij zijn ook te vinden op Twitter (@restauratiecntr) en Instagram (nationaalrestauratiecentrum). Volg ons gerust!

Cursussen mei en juni

 • 12, 19 en 26 mei 2016: Begeleiding Uitvoering Restauratie II
  Locatie: Amsterdam
  (nog 2 plaatsen beschikbaar)
  Tijdens deze 3-daagse cursus worden de meest belangrijke thema's binnen de restauratie dieper uitgewerkt. Op het programma staan: bestekken, constructies, dakbedekkingen en de afwerking (zowel binnen als buiten) van een monument. Er zijn nog 2 plekken vrij voor de snelle beslisser. (meer info)
 • 2 juni 2016: Natuursteen in monumenten
  Locatie: Ameide
  (nog 8 plaatsen beschikbaar)
  In deze introductiecursus worden verschillende natuursteensoorten, de eigenschappen en verwerkings- en toepassingsmogelijkheden ervan behandeld. Een cursist vatte het zo samen: De docenten laten zien dat de restauratie van dit eeuwenoude product gecombineerd wordt met de nieuwste technieken. Dit vak is niet alleen traditioneel en conservatief! (meer info )
 • 7 juni 2016: Duurzame monumentenzorg - energiebesparing in monumenten
  Locatie: Arnhem
  (nog 4 plaatsen beschikbaar)
  Opmerking van een cursist: Nuttige informatie over de mogelijkheden voor verlaging van energieverbruik en bouwfysische verbetering van een monument. Vier docenten nemen u deze dag interactief mee door de vele nieuwe ontwikkelingen in dit jonge vakgebied. (meer info
 • 9 juni 2016 Kozijnen, ramen, deuren en luiken
  Locatie: Amsterdam
  (nog 5 plaatsen beschikbaar)
  Tijdens deze praktische cursus wordt aandacht besteed aan het maken en herstellen van buiten- en binnenramen. Tevens komen de houtsoorten die hierbij gebruikt worden aan bod. (meer info)
 • 14 juni 2016: Beglazing in monumenten
  Locatie: Amsterdam
  (nog 7 plaatsen beschikbaar)
  In samenwerking met de glasbranche is een cursus ontwikkeld voor restauratieprofessionals die met regelmaat te maken krijgen met glas in monumenten. Met de verworven kennis kijkt u met meer verstand van glas naar een monumentaal gebouw en stelt u de juiste vragen.  (meer info)
 • 17 en 24 juni, 1 juli 2016: Herkennen van bouwstijlen
  Locatie
  : Amsterdam (nog 7 plaatsen beschikbaar)
  Tijdens drie interactieve cursusdagen leidt docent Ernest Kurpershoek u letterlijk en figuurlijk door de eeuwen. Een cursist over deze 3-dagen: Veel geleerd, goede balans tussen klassikaal les en architectuurwandeingen in historisch Amsterdam. Leuk en afwisselend. (meer info)
 • 21 juni 2016: Onderhoudsschilderwerk
  Locatie: Arnhem
  (nog 7 plaatsen beschikbaar)
  Schilderwerk is bijzonder kwetsbaar en gevoelig voor achterstallig onderhoud. In deze nieuwe cursus wordt onder meer uitgelegd hoe problemen kunnen worden voorkomen door tijdig en vakkundig uitgevoerd schilderwerk. (meer info)
 • 28 juni 2016: Introcursus Monumentenzorg voor vastgoedorganisaties
  Locatie: Amsterdam
  (nog 8 plaatsen beschikbaar)
  Een intensieve cursusdag waarin de meest relevante onderwerpen uit de monumentenzorg vlot de revue passeren. In de middag vindt een excursie plaats (projectbezoek of stadswandeling). (meer info)

  Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze.
  Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl
Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.