Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod maart en april 2018

Blog over cursus 'Toepassen van het restauratiebestek'

In december 2017 werd voor de eerste keer de cursus Toepassen van het restauratiebestek gegeven. Zo’n eerste keer is altijd een beetje spannend en een beetje pionieren, zowel voor de docenten, Stefan van Katier (Kabu BV)  en Volker Vlaming (Vlaming Erfgoed), als voor de cursisten, die ofwel uit de ontwerpende ofwel de adviserend hoek komen. Docent Stefan Katier en cursist Frans Goud van Lakerveld Ingenieurs en Architectuurbureau blikken terug in deze blog. De cursus wordt op 5 april 2018 weer georganiseerd.

Open avond donderdag 8 maart a.s. in Amersfoort

Op 8 maart 2018 kunt u over de mogelijkheden voor het volgen van een opleiding of cursus in de restauratie terecht op de Open Avond van het Nationaal Restauratie Centrum, de Hogeschool Utrecht, het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen, de ErfgoedAcademie, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Gelders Restauratie Centrum. Meer informatie.

Tijd: 18:00 - 21:00 uur
Locatie: Klooster Ter Eem, Daam Fockemalaan 22, Amersfoort
Graag aanmelden via: info@restauratiecentrum.nl

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:
Daan Holtzer is werkzaam als zelfstandig bouw- en restauratieadviseur. Zijn bureau is gevestigd in Amersfoort. Hij doceert onder meer aan de Hogeschool Utrecht (Post HBO-opleiding Bouwhistorie en Restauratie) op het gebied van voorbereiding van restauraties (bestek, begroting, tekeningen e.d.).
Daan Holtzer verzorgt, samen met Ernst de Beaufort, de eerste dag van de 3-daagse cursus Begeleiding Uitvoering Restauratie 2. Deze cursus wordt gegeven op 15, 22 en 29 maart a.s. in Amersfoort.

Cursussen in maart 2018

 • 7 maart 2018: Natuursteen in monumenten
  Locatie: Utrecht (Steenhouwerij Maarssen)

  Een interessante introductiecursus, die wordt georganiseerd bij een steenhouwerij. Eerst worden natuursteensoorten, eigenschappen, verwerkings- en toepassingsmogelijkheden behandeld, daarna kunt u een kijkje nemen in de praktijk. (meer info)
 • 7+21 maart, 4+18 april 2018: Historische tuinen en parken
  Locatie: verschillende locaties

  Een vierdaagse training die een goede basiskennis op tuinhistorisch vlak aanbiedt. De cursist leert de meest gangbare historisch tuinstijlen kennen. Ook wordt besproken hoe onderhoud en herstel moeten worden aangepakt. (meer info via GRC)
 • 15+22+29 maart 2018: Begeleiding Uitvoering Restauraties 2
  Locatie: Amersfoort

  Tijdens deze 3-daagse cursus worden de belangrijkste thema's binnen de restauratie dieper uitgewerkt. Op het programma staan: bestekken, constructies, dakbedekkingen en de afwerking (zowel binnen als buiten) van een monument. (meer info).

Cursussen in april 2018

 • 5 april 2018: Toepassen van het restauratiebestek
  Locatie: Arnhem
  Tijdens deze cursusdag wordt het nieuwe modelbestek doorgenomen. De veranderingen en verbeteringen komen aan bod. Ook wordt uitgelegd waar restauratiewerk in de Stabu staat en wat de mogelijkheden met het nieuwe systeem zijn. De cursisten oefenen praktijkopdrachten (zelf laptop meenemen dus). (meer info)
 • 12 april 2018: Introcursus Monumentenzorg voor vastgoedorganisaties
  Locatie: Arnhem

  Een intensieve cursusdag waarin de meest relevante onderwerpen uit de monumentenzorg vlot de revue passeren. In de middag vindt een excursie plaats (projectbezoek of stadswandeling). (meer info)
 • 17 april 2018: Toepassen van kwaliteitsnormen in de monumentenzorg
  Locatie: Amersfoort

  Kwaliteit bij de uitvoering van restauratiewerk is niet altijd vanzelfsprekend. Tijdens deze dag wordt praktisch ingegaan op de beoordelings- en uitvoeringsrichtlijnen die, binnen de stichting ERM, door vele betrokken partijen in de monumentenzorg zijn ontwikkeld. (meer info)
 • 19 april 2018: Duurzame monumentenzorg (Energiebesparing in monumenten)
  Locatie: Arnhem

  Vier docenten nemen u deze dag interactief mee door de vele nieuwe ontwikkelingen in dit jonge vakgebied (meer info).
Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.