Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuws en Cursusaanbod in  maart en april

Praktijktraining Lood groot succes

 • Op 27 en 28 januari 2016 volgden 13 ervaren restauratievakmensen van verschillende bouw- en installatiebedrijven de praktijktraining Lood bij dakbedekkingen en goten. De cursus werd door docent Wim de Groot gegeven bij onze partner, het Gelders Restauratie Centrum in Arnhem. Deze cursus wordt extra nogmaals gegeven op 15 en 16 maart 2016 bij Bouwmensen in Nuth, er zijn nog 4 plaatsen vrij. Wilt u erbij zijn? Stuur dan even een mailtje naar info@restauratiecentrum.nl.

  Foto: Twee cursisten van Bouwbedrijf Van de Ven BV uit Veghel buigen zich bij het GRC in Arnhem over loodwerkstukken.

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:
John van den Heuvel is bedrijfsleider bij Steenhouwerij Maarssen in Utrecht. Hij begeleidt dagelijks natuursteenrestauraties aan vele monumenten, zoals de restauratie van de Sint Janskathedraal in Den Bosch en het Erasmus University College in Rotterdam. Hij heeft ruime ervaring met het restaureren van natuursteen aan interieurs, vloeren, beelden grafmonumenten en gevels. Tijdens zijn cursusdagen gaat hij o.a. in op de oorzaken van schades en het herstel van natuursteen.

John verzorgt op 31 maart 2016, samen met Wilfred Mengerink, de laatste dag van de 4-daagse cursus Begeleiding Uitvoering Restauraties I. Deze cursus wordt gegeven bij het NRC in Amsterdam. Verder geeft hij op 2 juni 2016, samen met Daniël Spee, de cursus Natuursteen in Monumenten. Deze cursusdag vindt plaats in Ameide bij Steenhouwerij Zederik.

Cursussen maart en april

 • 10, 17, 24 en 31 maart 2016: Begeleiding Uitvoering Restauratie I
  Locatie: Amsterdam
  (nog 4 plaatsen beschikbaar)
  Tijdens deze 4-daagse cursus worden de meest belangrijke thema's binnen de restauratie behandeld. De lesstof biedt basiskennis, die belangrijk is bij de beoordeling en begeleiding van restauratieprojecten. Er zijn nog 4 plekken vrij voor de snelle beslisser. (meer info)
 • 15 en 16 maart 2016: Praktijkcursus Herstel van stucwerk
  Locatie: Arnhem
  (nog 4 plaatsen beschikbaar)
  Een cursus voor voorlieden en metselaars, die regelmatig bestaand stucwerk van wanden en plinten plaatselijk moeten herstellen, aanhelen en afwerken. Tijdens de cursusdagen worden diverse praktijkopdrachten uitgevoerd, onder leiding van een ervaren docent. (meer info)
 • 15 en 16 maart 2016: Praktijkcursus Lood bij dakbedekkingen en goten
  Locatie: Nuth (Bouwmensen)

  Een tweedaagse praktijkcursus bestemd voor ervaren medewerkers van bouw- en installatiebedrijven. Er wordt geoefend met het maken van verschillende verbindingen en aansluitingen. Iedere restauratievakman moet deze cursus een keer volgen. (meer info
 • 17 en 18 maart 2016: Praktijkcursus Masterclass Houtconstructies
  Locatie: Utrecht
  (nog 4 plaatsen beschikbaar)
  Wegens grote belangstelling wordt deze cursus een extra keer georganiseerd. Een bijscholingscursus voor ervaren all-round timmerlieden en uitvoerders over veel voorkomende problemen bij historische houtconstructies. De cursisten oefenen zelf verschillende reparatietechnieken. (meer info)
 • 1 april 2016: Masterclass Restauratiemetselwerk
  Locatie: Amsterdam

  Een verdiepingscursus voor ervaren metselaars, voegers, uitvoerders, monumentenwachters, inspecteurs en toezichthouders. (meer info)
 • 7 april 2016: Toepassen van kwaliteitsnormen in de monumentenzorg
  Locatie: Arnhem
  Deze nieuwe cursus is al door tientallen erfgoedprofessionals gevolgd. Kwaliteitsborging van restauratiewerk is tenslotte een verantwoordelijkheid van alle partijen in de keten. (meer info)
 • 14 april 2016: Kozijnen, ramen, deuren en luiken
  Locatie: Amsterdam

  Een op de praktijk gerichte cursusdag, waarin het maken en herstellen van buiten- en binnenramen, deuren, deurkozijnen en luiken aan bod komen. Ook worden de gebruikte houtsoorten besproken. (meer info)
 • 19 april 2016: Bouwstijlen over metsel- en voegwerk
  Locatie: Amsterdam

  Een nieuwe cursusdag voor restauratievoegers en restauratiemetselaars, die werkzaam zijn op onderhouds- en restauratieprojecten in de monumentenzorg. De inhoud is afgestemd op de eisen in de uitvoeringsrichtlijnen voor historisch metsel- en voegwerk. (meer info)
 • 21 en 22 april 2016: Kleurhistorisch onderzoek
  Locatie: Amsterdam

  Twee cursusdagen waarin theorie en praktijk volop worden gecombineerd.
  Een cursist over deze cursus: Inspirerende cursus, geweldig leuk. Goede combi van theorie en zelf kleuronderzoek doen. (meer info)


  Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze.
  Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl
Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.