Nationaal Restauratie Centrum (logo)Nieuwsbrief November 2015

Nieuws en Cursusaanbod in december 2015 en januari 2016

Gelders Restauratie Centrum en Nationaal Restauratie Centrum trekken samen op

 • Het aanbod van goede vakinhoudelijke cursussen in de monumentenzorg is klein. De cursusinstellingen, die actief zijn in de restauratiesector, zijn op de vingers van één hand te tellen.
Om erfgoedprofessionals beter van dienst te kunnen zijn, hebben GRC en NRC besloten om hun cursusaanbod en cursuslocaties in 2016 samen te presenteren.
Foto: Joop van Burk (GRC) en Agnes van Alphen (NRC) bezegelen de samenwerking.

Incompany-cursuss 'Restauratietechiek' in Maastricht

 •  Het NRC organiseerde afgelopen najaar, evenals in 2014, een vierdaagse cursus 'Restauratietechniek'. Deze werd gehouden op verschillende locaties in Maastricht en omgeving. Beleidsmedewerker Monumentenzorg Vera Hamers: 'Vergunningverleners, toezichthouders, handhavers, maar ook projectleiders van vastgoed en medewerkers van de provincie Limburg zijn erg enthousiast over de opzet en inhoud van de cursus. Zij hebben geleerd dat er geen standaard aanpak is bij het restaureren van een monument, maar dat iedere keuze maatwerk is. De eigenschappen van allerlei historische materialen worden zorgvuldig behandeld en de meest voorkomende schadebeelden en hersteltechnieken worden in beeld gebracht in de praktijk. Een goede manier om in een aantal dagen de deskundigheid op het gebied van monumenten te verbeteren'.

Even voorstellen

 • Onze docenten zijn allen ervaren monumentenzorgers, die dagelijks werkzaam zijn in de praktijk. Graag stellen wij één van onze docenten aan u voor:
Ernest Kurpershoek is kunst- en architectuurhistoricus. Hij heeft meegewerkt aan tal van publicaties over Amsterdam en aan het Monumenten Inventarisatie Project (MIP). Voor het NRC verzorgt hij sinds tien jaar cursussen over Herkennen van Bouwstijlen. Cursist Inge Matteij-Pos over deze cursus: 'Veel geleerd, goede balans tussen klassikaal les en architectuurwandelingen in historisch Amsterdam. Leuk en afwisselend'.

Cursussen december 2015

 • 3 december 2015: Kozijnen, ramen, deuren en luiken (met Scholingsfondsvergoeding)
  Aan de hand van het gelijknamige NRC-studieboek (dat uitgereikt wordt bij de cursus), wordt ingegaan op het maken en herstellen van kozijnen, ramen, deuren en luiken. Een praktische cursus, waarbij cursisten ook de eigen 'probleemgevallen' kunnen inbrengen. Er is nog één plek in deze cursus vrij. (meer info)
 • 10 december 2015: Masterclass 'Restauratiemetsel- en voegwerk in de restauratie'
  Deze cursus, waarin de ervaren restauratiemetselaar, monumentenwachter, projectleider of toezichthouder zijn kennis over materialen en technieken kan vergroten, is vol. De cursus wordt weer gegeven 18 februari 2016 (in Amsterdam) en 10 november 2016 (in Arnhem). (meer info)
 • 17 december 2015: Toepassen van Kwaliteitsnormen in de Monumentenzorg
  Wat iedere restauratieprofessional moet weten over de nieuwe ERM-richtlijnen wordt aan de hand van praktijkcases helder uitgelegd. Actueel en allesbehalve saai! Er zijn nog enkele plekken beschikbaar. (meer info)

Cursussen januari 2016 en begin februari 2016

 • 27+28 januari 2016: Lood bij dakbedekking en goten
  Een  tweedaagse praktijktraining voor ervaren vaklieden, die wordt gegeven bij het GRC in Arnhem. De cursisten krijgen niet alleen uitleg over de toepassing van lood in de restauratie, maar gaan zelf ook uitgebreid aan de slag, onder leiding van een ervaren docent. (meer info)
 • 2+3 februari 2016: Masterclass Houtconstructies
  Een tweedaagse praktijktraining voor ervaren vaklieden, die wordt gegeven bij het GRC in Arnhem. De eerste ochtend wordt uitleg gegeven over houtconstructies en onjuiste technieken. Daarna gaan de cursisten zelf aan het werk, onder leiding van een ervaren docent. (meer info)
 • 4 februari 2016: Masterclass 'Houtsoorten en toepassing in de restauratie'
  Een interactieve populaire cursus. "Goede opfrissing, aanvulling en verdieping van mijn houtkennis', vatte een cursist samen. De cursus wordt bij het GRC in Arnhem gegeven. (meer info)

Wilt u uw kennis up-to-date houden? Download hier de brochure en maak uw keuze.
Inschrijven kan via: www.restauratiecentrum.nl

Als je liever geen e-mail meer wilt ontvangen, klik je hier.